Anette Skarpaas Ramm – Alle skal finne mat de trives med

For ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm er det aller viktigste at Kickstart-deltakerne får et godt og avslappet forhold til mat.

Mange som melder seg på Kickstart er spente på matdelen av programmet. Noen lurer på om det blir vanskelig å kombinere familie, jobb og sosialt liv med kostholdsplanen, mens andre er redde for at det skal blir for lite variasjon i kosten. Men slike bekymringer forsvinner fort når deltakerne kommer i gang og blir kjent med opplegget, forteller Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog i Kickstart.

– Menyene våre består av helt vanlige retter, laget av råvarer som du finner i alle dagligvarebutikker. Men vi har naturligvis inkludert masse av det som er godt for kroppen, som fisk, grønnsaker, frukt, bær og nøtter.

Menyene våre består av helt vanlige retter, laget av råvarer som du finner i alle dagligvarebutikker.

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog i Kickstart.
Kostholdsplan tilpasset hver enkelt

Det er ingen «one size fits all» i Kickstart. Heller ikke når det gjelder kostholdsplanen. Den blir tilpasset hver enkelt deltaker – basert på blodprøveanalyse, body scan, aktivitetsnivå og målsetning.

– Vi setter rett og slett sammen en komplett måltidsplan som sikrer at du får i deg all næringen kroppen din trenger. Vi gjør også justeringer underveis, dersom det skulle være behov for det, sier Anette.

Ernæringsfysiologen forteller at planen tar utgangspunkt i fire måltider om dagen, men hovedsaken er at deltakerne finner en måltidsrytme de trives med.

– Det er ikke noe problem å slå sammen måltider, for eksempel middag og kveldsmat. Eller å la lunsjen være dagens første måltid dersom du ikke er så glad i frokost. Alle er forskjellige, og det tar planen høyde for.

– Jeg snakket nettopp med en deltaker som pleide å spise bare to måltider om dagen, men sjokolade på kvelden. Da fortsetter vi med de to måltidene, men bytter ut sjokoladen med ordentlig mat på kvelden. Det kommer nok til å oppleves som veldig mye mat, men hun går ned i energiinntak allikevel, sier Anette.

Stor valgfrihet

Et av hovedmålene til Anette og de andre kliniske ernæringsfysiologene i Kickstart-teamet er å gjøre det positivt og lystbetont å spise sunt. Derfor har de lagt vekt på å sette sammen en variert meny med mettende retter som ikke bare smaker godt, men som er enkle å tilberede i en travel hverdag. Den hemmelige ingrediensen heter valgfrihet.

– Alle skal finne mat de trives med. Den store variasjonen gjør at deltakerne kan leve et tilnærmet vanlig liv kostholdsmessig, sier Anette.

Mange som legger om kostholdet kan oppleve at ferier og sosiale settinger byr på utfordringer. For ofte er det søt og fet mat som står på bordet når noe skal feires. Kickstart-opplegget hjelper deltakerne å finne en god balanse mellom sunn, næringsrik mat og litt kos innimellom.

Den store variasjonen gjør at deltakerne kan leve et tilnærmet vanlig liv kostholdsmessig.

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog i Kickstart.

– Vi oppfordrer deltakerne til å tenke «hvor lite snacks, alkohol, og junk food» kan jeg klare meg med, og fortsatt ha det bra?» Noen vil følge planen slavisk og ikke ha noen ting utenom, mens andre vil kunne fortsette å kose seg med en sjokolade på fredagskvelden. Det er ingen fasit her, forteller ernæringsfysiologen.

Hjelp til varig endring

Ifølge Anette finnes det ikke en typisk Kickstart-deltaker, men alle har en ting til felles: De har har tenkt på livsstilsendring lenge og er supermotivert for å gjøre det som kreves. Det er et godt utgangspunkt for varig endring.

– En av fordelene med Kickstart er at deltakerne lærer seg enkle, men effektive verktøy som hjelper dem å ta gode valg i matveien også etter at programmet er over. Målet er at livsstilsendringen skal vare resten av livet, avslutter Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog i Kickstart.

Vi hjelper deg med en

VARIG LIVSSTILSENDRING GJENNOM 3, 4 eller 6 MND

Alle våre program kommer i tre varianter:

1) Ned i vekt

Vil du gå ned 15-30 kilo og
bygge gode vaner for
fremtiden, men har lite
tidligere treningserfaring?

2) sunn og sprek

Vil du endre kropps-
sammensetningen og
bli både sprekere,
sterkere og sunnere?

3) bli godt trent

Trener du en del allerede,
men vil bli pushet
til grensene og
sette ting mer i system?

Er du usikker på hvilket program som passer best for deg? Ta vår test og få en anbefaling!